|
sendetiklat Sahip | Gönderilme Tarihi: 13 Şubat 2010 15:39:30
Pardus, Ubuntu, Suse... birçok Linux dağıtımı GNU GRUB önyükleyicisini kullanıyor. GRUB çok işlevsel bir boot manager. Hemen hemen her işletim sistemini açabiliyor. Mesela şu konuda birkaç örnek bulabilirsiniz.
Bu konuda anlatacağım şey ise GRUB'un cafcaflı yanı. Yani gfxboot. Birden fazla işletim sistemi sistemi kullanırken grub baya işe yarıyor. Bir Linux kullanıcısı iseniz büyük bir ihtimalle GRUB'u zaten kullanıyorsunuzdur. GRUB size bilgisayarınızın açılışında işletim sistemi seçmenizi ve istediğiniz sistemi boot etmenizi sağlıyor. gfxboot sayesinde ise bu işletim sistemi menüsünü daha renkli hale getirebiliyorsunuz.
Şunlar gibi mesela:
Öncelikle gfxboot'un sisteminizde yüklü olması gerekiyor. Birçok linux dağıtımdan gfxboot, GRUB ile beraber standart olarak yükleniyor. Eğer yüklü değilse bu paketi yüklemelisiniz. Büyük ihtimalle grub-gfxboot gibi bir isimle geçer. Paket yöneticinizden araştırınız.
GRUB'da gfxboot kullanmak için /boot/grub/menu.lst dosyası içerisinde gfxmenu /boot/grub/message_ gibi bir satırın olması lazım. Eğer yoksa büyük ihtimalle sizde gfxboot kurulu değildir.
Burdaki /boot/grub/message dosyası gfxboot dosyasıdır. Bu dosya içerisinde boot ekranındaki resimler, dil dosyaları, ayar dosyaları var. Bu dosyaları kendinize göre değiştirip kendi gfxboot screen'inizi yapabilirsiniz.
message isimli dosya bir cpio arşivi. cpio arşivlerini açmak için ise cpio yazılımının sisteminizde olması lazım.(Büyük ihtimalle vardır.)
message dosyasını açmak için şu komutu kullanın:
cpio -idv < message_
Artık tüm dosyalar açıldı kendinize göre dosyaları değiştirin ve dosyaları tekrar arşivlemek için şu komutu kullanın:
ls | cpio -ov > message_
Tabi arşivlemeden önce eski message dosyası aynı klasördeyse silin. Son olarak şunu da hatırlatıyım: message dosyası /boot/grub/message yolunda olmalı ve menu.lst dosyasında gfxmenu /boot/grub/message satırı olmalı.
Hazır gfxboot screens(gfxboot ekranları) için şu adrese bakınız.
|
Anahtar kelimeler:
|
|