sendetiklat Sahip | Gönderilme Tarihi: 09 Temmuz 2009 13:51:21
Bilgisayar sistemlerinde veriler dosya(file) denilen bilgi kümeleri halinde depolanır. Bu bilgisayar sistemi sizin masaüstü bilgisayarınız, dizüstü bilgisayarınız, oyun konsolunuz veya cep telefonunuz olabilir. Yani genel olarak tüm bilgisayar sistemleri için dosya kavramından bahsedebiliriz. Sadece verilerin saklanma biçiminde farklılıklar olabilir. Bu farklılıklara da dosya sistemleri örnek verilebilir: NTFS, FAT, EXT3 gibi...
Klasör(folder) diğer bir adı dizin olan kavram ise dosyaları kategorize etmek için kullanılan yapılardır. Klasörler sayesinde dosyalar istenildiği gibi gruplanabilir. Benzer özellikte olanları bir arada tutmak veya aynı işte kullanılacak olanları aynı yerde bulabilmek için kullanılabilir.
Kısaca bilgisayarlarda dosyalar klasörler içerisinde tutulur. Aynen resmi işlemlerde kullanılan evrakların büyük klasörlere konularak etiketlenmesi gibi.
Biz de bilgisayarımızda dosyalarımızı(mp3, film dosyası gibi) klasörler içerisine atarak düzen sağlarız. Mesela müziklerimizi Belgelerim içerisindeki Müziğim klasöründe tutarız. Aynen bu şekilde bilgisayarımızın işletim sisteminin, içindeki programların kullanıldığı dosyalar da düzenli bir şekilde klasörler içerisine konulmuştur. Örnek olarak C:\ ana dizinini inceleyebilirsiniz.
Windows ortamında klasörlerin ve dosyaların nasıl göründüğüne bir göz atalım.
Soldakiler klasör, sağdakiler ise dosya.
Dosyaların ne işe yaradıklarını anlayabilmek içinse onlara uzantı denilen etiketler verilmiştir. Bu dosyanın adından sonra bir .(nokta) konulup yazılan genellikle 3 harfli kısaltmadır. Örneğin word ile oluşturduğunuz bir dosyanın uzantısı genellikle .doc dur. Yani document(belge) nin kısaltması olan doc.
Şöyle bir durum da var. Her .doc uzantılı dosya word belgesidir diyemeyiz. Başka bir program da çıktıları için .doc uzantısını kullanıyor olabilir. Veyahut siz de dosyanın adını değiştirmek suretiyle .exe uzantılı bir dosyayı .doc uzantılı yapabilirsiniz. Yani her sakallıyı dede zannetmemek lazım.
Dosya adında da .(nokta) olması durumunda uzantı son noktadan sonraki kısım olarak kabul edilir.
Örneğin: dosyanin.biri.txt gibi bir dosyanın uzantısı txt olarak kabul edilir.
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum. Bazen belge nedir? gibi sorularla karşılaşıyorum. Bilgisayarda teknik olarak belge diye bir kavramdan bahsedemeyiz. Belge genel bir kavramdır. Yazılı veya resimli olarak hazırlanmış dokümanlara denir. Belgelerimizi bilgisayarlarda dosya olarak tutarız. Hatta herkezin bir Belgelerim klasörü vardır. Hatta hatta yukarıdaki resimde bir word belgesi görebilirsiniz.
|