|
mahonick ÜyePuan: 1768.5 | Gönderilme Tarihi: 03 Mart 2010 17:26:45
Torrent son dönemlerin büyük dosyaları transfer edilmesi için kullanılan oldukça güvenli ve hızlı bir P2P teknolojisini kullanan dosya paylaşım sistemidir. P2P‘yi biraz açarsak; internetten herhangi bir dosyanın internet kullanıcılarının birbirlerinin bant genişliğini kullanarak upload ve download yapılabilmesini sağlayan teknolojidir. Diğer p2p paylaşım programlarından farkı: sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam eder. Doğrudan indirmekten farklı olarak, dosyayı indirirken diğer kullanıcılara da sunarsınız. Asvega felsefesine uygun olarak Paylaşım en üst düzeydedir.
Torrent alıcıların indirdikleri parçaları birbirleri ile paylaşmaları sonucu sunucunun ağ yükünü önemli ölçüde hafifletir. Animasyonda her bir renkli çizgi paylaşılan dosyanin ayrı bir parçasını temsil etmektedir. Tüm alıcılar tüm parçalara sahip oluncaya kadar aralarındaki paylaşım devam eder.
Torrent sisteminin çalisma prensibi çok basittir. İlk olarak belirlenen ana sunucu paylaşılıcak dosyayı 32kb dan 4mb kadar olan parçalara ayırıyor. Bu parçalar daha sonra tracker dosyasını çeken bütün kullanıcılara dağıtılıyor kullanıcılar hep p2p de olduğu gibi parçaları hem seed eden makinadan hemde öbür download eden makinalardan alabiliyor.Torrentte dosyayı paylaşan kulanıcı aradan çekilse bile kullanıcılar eksik kalan dosyaları kendi aralarında paylaşıp downloadlarını bitrerek kendileri de birer seeder a dönüşebiliyorlar. Bu paylaşımda kulalnıcıların hızı önemli değil buda hızlı upload eden kullanıcıların üzerine yüklenilmesini önlüyor. Torrent sistemi hatasız download yapmasıylada ünlüdür torrent dosyayı download ederken hata denetliyicisi kullanır ve hatalı dosya nidiyse hemen başka bir kullanıcıdan yeni parçacık talep eder bunuda kullanıcıya yansıtmaz hiç bir zaman. Ek olarak torrent dosya indirirken yer bakımındada tutumlu davranır indirilmemiş bir dosyayla HDD sanal olarak yer kaplamaktansa indirdikçe yer kaplamaya başlar bu özellik bizim gibi çok hızlı internet hızına sahip olmayan kullanıclar için çok iyi bir özelliktir ama 100kb yi geçtiğiniz anlarda bu özellik harddiskinize zarar verebiliyor onun için HDD sanal alan ayırma özelliği de seçilebilir bir seçenek olarak programların içine konmuştur. Torrent sistemi adaletlidir öbür kullanıcıların kaçla nidirip kaçla gönderidğini görebilirsiniz bir kullanıcı 100kb ile download yapıyor ve 1 kb ile uplaod yapıyorsa onlara leecher denir bu tip bencil kullanıcıların iplerine belirle bir süreliğine ban koyabilirsiniz hatta şimdiki bir çok torrent clientı bunu kendisi otomatik yapıyor bu bakımdan torrent gerçekten adil bir paylaşım programıdır.
Torrent indirebilmek için Flashget, Azureus, BitTorrent, μTorrent , LimeWire vb istemci yazılımlara ihtiyaç vardır. Ayrıca dosyaları indirebilmek-paylaşabilmek için Torrent dosyası denilen, uzantısı .torrent olan 2-30Kb büyüklüğünde dosyaları indirmeniz gerekmektedir. Birçok bittorrent sitesinden bu dosyalara ulaşabilirsiniz.
|
Anahtar kelimeler:
mahonick ÜyePuan: 1768.5 | Gönderilme Tarihi: 03 Mart 2010 17:28:27 | # 1 BAZI TORRENT TERİMLERİ:
* Seed: Kaynak anlamına gelir. Dosyanın tümüne sahip ve paylaşımda bulunduran kişilere seeder denir.
* Leech:Dosyayı çekenlere denir. Dosyayı çeken kişiler aynı zamanda Dosyanın kısmi bir bölümüne sahip olduklarından Leecher diye anlırlar. Bir diğer anlamda ise Dosyayı paylaşmayı sevmeyen Dosyanın Paylaşılmasına engel olan kişilere Leecher denilir.
* Peer: Seed ve Leech in toplamına verilen isimdir.
* ReSeed: Daha önce indirilmiş bir Torrent ile çekilen dosyaların bir süre sonra tekrar Seed etme işlemine verilen isimdir. Bu işlem Hash kontrolü gerektirir. Torrent ile çekilen dosyaların en ufak bir değişikliğe bile uğramamış olmaları gerekmektedir.
* Hash: Torrentin indikten sonra ve indirilen parçaların doğru olup olmadığını kontrolü için kullanılan bir Bütünlük Kontrolüdür. Her Torrente, her dosya ve her parçada bulunur. Kullanıcı sadece Torrentin genel Hash bilgisini görebilir. Hash bilgisi her Torrente farklı olduğundan aynı zamanda Torrent dosyasınıda tanımlar.
* Tracker: Torrentin bağlandığı basit bir sunucudur. Torrenti çeken Peerler Trackere dosya hakkında bilgi gönderirler, Diğer Peerler ise Trackere bağlanarak kimde hangi dosyanın hangi parçalarının olduğunu öğrenirler. Tracker üzerinden kesinlikle dosya transferi gerçekleşmez sadece Kaynak paylaşılır. Kim nekadar dosya çekti ve ne kadar yükledi gibi İstatislik bilgilerinide barındırabilir.
* DHT: Distributed Hash Table Peerler arası Kaynak paylaşımı diye özetleyebileceğimiz bir özelliktir. Trackerden bağımsız kaynak bulma işini üstlenir. Private (özel) Trackerlarda kullanılmaması gerekmektedir.
* Download: Torrent sistemi aracılı ile diğer kullanıcılardan Dosya indirme işlemine verilen isim.
* Upload: Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara Dosya gönderme işlemine verilen isim.
* Ratio: Bir Torrentin (aslında torrent ten çekilen dosyaların) Upload işleminin Download işlemine oranıdır. Bu özellik Private (özel) Trackerlarde özellikle önemlidir. Sağlıklı paylaşımı ve Hit&run olayını ortadan kaldırmak ve dosyaların daha yüksek hızlarda sunulmasını sağlamak için kullanılan bir özelliğe verilen isimdir. Genel olarak Torrent dünyasında paylaşımcıyım diyebilmek için 0,5 Ratioyu yakalamanız gerekmektedir, Yani 10 Mb Download’a 5 Mb Upload yapmanız gerekmektedir. Public (genel) Trackerlarde ise tamamen Torrent ruhuna ve kullanıcının insafıyla alakalı bir yaptırımdır.
* Hit&run: İngilizce anlamı Vur ve Kaç olan kelime, benzer bir anlamda Torrent Dünyasında da kullanılmaktadır. Dosyayı çekip hemen paylaşımdan kaldırma işlemine ve kaldırana verilen isimdir. Torrent dünyasında kesinlikle sevilmezler. Ve istenmeyen bir olaydır.
|
scripter ÜyePuan: 344 | Gönderilme Tarihi: 01 Ekim 2010 18:48:23 | # 2 Telif hakkı ciğnemenin en güvenli yoludur.
|
kubilayoral ÜyePuan: 227 | Gönderilme Tarihi: 19 Temmuz 2011 01:16:22 | # 3 Film ve müzik yapımcılarının anasını ağlatan bir sektördür. Bir sunucu olmadan insanların bilgisayarındaki veriyi paylaşmasını sağlar.
|
Sayfalar:
[1] |
|