|
mahonick ÜyePuan: 1768.5 | Gönderilme Tarihi: 20 Ekim 2009 22:48:45
Isınma İhtiyacı
• İnsan vücudunun yaşamış olduğu çevre arasındaki ısı alış-verişi ile bir ısıl denge kurma ihtiyacıdır.
İlk Isınma
Kapalı ortamlarda ilk ısınma şekli bulunan hacmin ortasında yakılan bir ateş ile sağlanmıştır. Yiyeceklerde bu sayede pişiriliyordu.
İlk Soba
• 10.yüzyıldan sonra açık ocak; bir baca ile gazın atılması şekliyle kapalı ocağa dönülmüştür. Kapalı ocaklar geliştirilerek taş ve kil sobaları haline dönüştürülmüştür.
• 14.yüzyılda yapılan çini sobalar bu konuda çok önemli yer tutmaktadır.
• Tarihte ilk defa Çinliler bugünkü çini sobalarına benzeyen sobaları kullanmışlardır.
Madeni Soba
• 17.yüzyılda yapılan çelik sobaları daha da geliştirilerek bugünkü kullanılan tiplere kadar uzanmıştır.
İlk Merkezi Isıtma
• İlk dökme demir sobalar ise A.B.D’de 1650 yılında Massachusett’de görülmüştür.
• Merkezi ısıtma düşüncesi ilk olarak Romalılarda uygulanmıştır.
• İngiltere’de ilk olarak 1750 sıralarında buhardan yararlanılarak ısıtma sistemi geliştirildi.
İlk Kaynar Sulu Sistem
• Sıcak su ile ısıtmaya 18.yüzyılda Fransa başlamıştır.
• Almanya bu sistemi 1850 yılında kullanmaya başlamıştır.
İlk Şehir Isıtması
İlk şehir ısıtması 1900 yılında Almanya’nın Dresden şehrinde uygulanmıştır.Bu uygulamada uzaklık 1050 m idi ve binalar tek merkezden ısıtılıyordu.
Türklerde Isınma
• Damda bırakılmış bir delik altında kulübenin ortasında bir ateş yakmak suretiyle ısınma Anadolu’da tandır namı ile halen tatbik edilmektedir.
• Ülkemizde merkezi ısıtmanın ilk örneklerini Türk hamamlarında görmek mümkün. Türklerde hamam tarihi kadar eski olan bu tür ısıtmada sıcak su üreten ocaklar aynı zamanda döşemeyi de ısıtarak konfor sağlıyordu. Çıkan gazlar ise dış duvar aralıklarından geçerek içeriyi sıcak tutardı.
Türklerde İlk Merkezi Isınma
19.yüzyıl yapımı olan Doğubeyazıt’taki İshak paşa sarayında binada alt katta aynı zamanda sarayın mutfağı olarak kullanılan ocaklardan çıkan gazlar künk borular yardımı ile sarayın dış duvarından geçirilerek saray odalarının ısıtılmasında kullanılmıştır.
Günümüzde Isıtma Teknikleri
• Modern ısıtmada kullanılan temel prensip,Romalılardan kalan merkezi ısıtma tekniğine dayanmaktadır günümüzdeki ısıtma devrelerinin bu eski teknikten farkı,kullanılan sıcak akışkanların cinsi ve sistemin büyüklüğüdür.
Isıtma Tekniğinin Gelişimi
Önümüzdeki yıllarda tesisatların seçiminde ve uygulanmasında esas olarak çevre kontrol istekleri,konfor ve ekonomi esas rolü oynayacaktır.
|
Bu içeriğin geçmişi: 12 Aralık 2009 00:09:58 tarihinde sendetiklat tarafından taşınmış.
mahonick ÜyePuan: 1768.5 | Gönderilme Tarihi: 29 Aralık 2011 21:29:18 | # 1 ISITMA VE KONFOR Isı Enerjisi ve Gerekliliği ISITMA VE KONFOR
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Isı enerjisi
Bilinen tüm enerjilerin dönüştüğü en son şekil ısı enerjisidir. Doğada bulunan ve insanlar tarafından yapay olarak üretilen tüm enerjiler sonuçta ısı enerjisine dönüşerek uzaya yayılır.
Isıtmanın konusu
İnsanların yaşadığı veya sıcaklığı denetim altında tutulmak istenen ortamlardan (daha çok) kaçan ısı enerjisinin akışı, ısıtma konusunu oluşturur.
Havanın kalitesini etkileyen faktörler
İnsan vucudundan çıkan kokular
Bakteriler
Çeşitli tesislerden çıkan gazlar, dumanlar
İnsan vucudundan oluşan ısıl kayıplar
Canlılık verici şartlar
Konfor ve Isıtma
İnsanın bütün faaliyetlerinin amacı rahatsızlık verici etkilerden uzak bir ortam hazırlamaktır. Buna konfor şartları denir.
Bu önlemlerden biri olan
- ISITMA, soğuk dış şartlarda insanın içinde bulunduğu ortamın sıcaklığını istenilen sınırlar arasında tutarak, canlılık ve konforun önemli bir bileşenini sağlayan ve bu konudaki etkinlikleri kapsayan uygulamalı bir bilim dalı olarak tanımlanabilr.
Yaşanılan ortamların konfor kalitesi
Havanın sıcaklığından başka,
-Havanın nemi, hareketi, temizliği de konforu etkileyen önemli faktörlerdir
Bazı endüstriyel tesisler, laboratuarlar, hastaneler ve turistik tesislerde bu bileşenlerin hepsinin bir araya getirilmesi gerekebilir
Isıtma,
İçinde bulunulan ortamın havası ve ortamı çevreleyen hacmin duvar sıcaklığı ile ilgilenir.
Özellikle konutlarda, kışın sadece ısıtma yeterli konfor sayılabilmektedir
İnsan Vücudunun Isı Dengesi
Alınan besinlerin yakılması ve kasların hareketi ile İnsan vücudunda ısı oluşur bu sebeple insan vücudundan içinde bulunduğu ortama sürekli bir ısı akışı söz konusudur.
Vücutta üretilen ısı ile vücuttan çevreye olan ısı kayıpları dengede olursa insan rahatlık hisseder.
Bunu sağlamak için ortam sıcaklığı sürekli kontrol altında tutulmalıdır
Isıl denge bozulursa
Üretilen ısıdan daha fazla kayıp söz konusu ise rahatsızlık üşüme şeklinde belirir ve birçok hastalığa temel neden oluşturur.
Vücutta üretilen ısının dışarıya, birim zamanda belirli değerlerde atılmasının engellenmesi halinde vücutta depolanan ısı yorgunluk, bulantı, baş ağrısı ve benzeri rahatsızlıklara neden olur.
Gizli ısı
Sıcak günlerde metabolizma olayları arttığından ortaya çıkan serbest enerji terleme ile dışarı atılmaya çalışılır. Aslında bu, vücuttan çevreye olan ısı kayıplarının azalması nedeniyle organizmanın ısı kaybını çoğaltmaya (belirli bir düzeyde sabit tutmak için) çalışmasıdır. Kan damarları genişleyerek yüzeyi arttırırken ter bezleri de devreye girerek buharlaşma yolu ile oluşan gizli ısıyı arttırmaya çalışır.
Isıtma Konfor Şartları
Konfor şartlarını etkileyen başlıca faktörler hava ve duvar yüzeyi sıcaklığı, havanın bağıl nemi ve hızıdır. Ortamı çevreleyen duvar iç düzeyi sıcaklıkları ısıtmada konforu etkileyen önemli bir faktördür. Çok soğuk bir duvar yüzeyi şartında ortam havası sıcaklığının daha yüksek olması gerekmektedir
Konfor şartları
Konfor şartlarını etkileyen dış şartların yanında insanın giysileri de konforu etkilemektedir. Giysilerin yünlü yada pamuklu olması, renkleri, kalınlıkları da insan vücudundan oluşan ısı kayıplarını etkileyeceğinden çevre havası sıcaklığı, nemi, hızı da giysilere göre değiştirilebilmektedir
Insanın ısıl gücü
Kapalı bir ortamda, hafif bir işte çalışan,
giyinmiş durumdaki bir insan vücudundan, 15 C sıcaklıkta, çevreye olan ısı kaybı yaklaşık 117 W (100 kcal/h) olmaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi, insan vücudundan çevreye olan ısı kayıplarının büyüklüğü yapılan faaliyetin cinsine ve ortam sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir
ark1801141222_ppt
|
mahonick ÜyePuan: 1768.5 | Gönderilme Tarihi: 29 Aralık 2011 21:31:22 | # 2 ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ
İlk ısınma
Isıtmanın bütün ülkelerdeki en eski şekli yer ocağında odun yakarak ısınmadır. Açık havada yakılan bu ocak aynı zamanda yiyeceklerin pişirilmesi amacı ile de kullanılmaktaydı
İlk konfor mangal
Ocağın oda içerisine taşınması ve sonraları da baca ilavesi ile uzun yıllar ihtiyaca cevap veren ısınma şekli olarak kullanıldı. Dumanın odaya yayılması ve ocağa doğru oluşan hava akımının insanı bir taraftan ısıtırken öbür taraftan üşütmesi ocak kullanımının mahsurlu yönleriydi. Romalıların odun kömürünü bulmaları ile dumanı gitmiş korların madeni kap içerisinde odaya ısı vermesi oldukça konfor sağlamıştır.
İlk soba
10. yüzyıldan sonra taş ve kil sobaları kullanılmaya başlandı. 14. Yüzyılda yapılan çini sobalar bu konuda çok önemli bir gelişmeydi. Zamanla daha da geliştirilen bu sobalara bugün bile rastlanılmaktadır.
Madeni soba
Bugün kullanılan madeni sobaların ilk olarak yapımı ise 17. yüzyıla rastlar.
İlk merkezi ısıtma
İngiltere’de ilk olarak 1750 sıralarında buhardan yararlanılarak ısıtma sistemi gerçekleştirildi. Önceleri buhar basıncı 1-2 atü, ısıtıcı ise düz boru, serpantin veya helozonik borulardı. Sonradan bu sistemde alçak basınçlı buhar kullanıldı.
İlk seri üretim
Amerika’da ilk olarak 1870 yılında döküm kazan kullanıldı. Yine aynı ülkede 1880 de döküm radyatör kullanıldı. Fransa’da ilk olarak 18. Yüzyıl ortalarında sıcak sulu ısıtma sistemi kullanıldı.
İlk kaynarsulu sistem
Almanya’da bu konuda ilk kullanım yine sıcak sulu ısıtma ve yıl 1850 dir. ilk dilimli kazanı 1895 de Strebel yaptı. Daha sonraları Rietschel bu kazanları geliştirdi. Kaynar sulu ısıtma ilk olarak 1831 de İngiltere’de Perkins tarafından uygulandı. Kapalı boru sistemi, kalın etli borular ile 200 atü’ye kadar basınç denendi.
İlk Şehir Isıtması
İlk İlk şehir ısıtması 1900 yıllarında Almanya’nın Dresden şehrinde uygulandı. Bu uygulamada uzaklık 1050 m. idi ve binalar tek merkezden ısıtılıyordu.
Türklerde ısıtma
Ülkemizde merkezi ısıtmanın ilk örneklerini Türk hamamlarında görmek mümkün. Türklerde hamam tarihi kadar eski olan bu tür ısıtmada sıcak su üreten ocaklar aynı zamanda döşemeyi de ısıtarak konfor sağlıyordu. Çıkan gazlar ise dış duvar aralıklarından geçerek içeriyi sıcak tutardı.
Istanbul da Konfor
Eski İstanbul evlerinde mutfak ve oturma odalarının ortak duvarları arasına yerleştirilen çini sobalar mutfaktan yakılır, bir taraftan mutfakta yemek pişirilirken diğer taraftan oturma odaları ısıtılırdı. Bu şekilde aynı zamanda dekoratif bir düzey oluştururlardı.
Türklerde ilk merkezi ısıtma
19. yüzyıl yapımı olan Doğubeyazıt’taki İshak Paşa sarayındaki sistem kendi türü içinde örnek gösterilebilir. Bu binada alt katta aynı zamanda sarayın mutfağı olarak da kullanılan ocaklardan çıkan gazlar künk borular yardımı ile sarayın dış duvarlarından geçirilerek saray odalarının ısıtılmasında kullanılmıştır.
arks509502107_ppt
|
mahonick ÜyePuan: 1768.5 | Gönderilme Tarihi: 29 Aralık 2011 21:48:53 | # 3 ISI EŞANJÖRLERİ ISI EŞANJÖRLERİ
– Sıcak akışkandan soğuk akışkana veya soğuk akışkandan sıcak akışkana ısı
verilmesini sağlayan cihazlara denir.
–Kazan dairelerinde elde edilen buhar veya kaynar su vasıtasıyla, tesisatta dolandırılmak
istenen akışkanın istenilen sıcaklığa getirilmesini sağlayan cihazlara denir.
DEĞİŞTİRİCİLER BAŞLICA 3 ANA GRUPTA TOPLANIR;
–1. Yüzeyli ısı değiştiriciler:
Her iki akışkan değiştiricinin birbirinden ayrılmış (sınırlandırılmış) bölgelerinden aynı anda geçerek ısı alış verişi olur.
–2.Karışımlı ısı değiştiricileri:
Her iki akışkan değiştirici içinde karışarak ısı alışverişi olur.Sıcak ve soğuk akışkan karıştırılır.
–3.Regeneratör:Her iki akışkan sıra ile kanallardan geçerek , sıcak olan akışkanın bıraktığı ısıyı soğuk olan akışkan alır.
YÜZEYLİ ISI DEĞİŞTİRİCİLER(UYGULA BAKIMINDAN)
–Gömlekli eşanjörler
–Borulu eşanjörler
–Kondensörler
–Evaporatörler
–Boru adeti
–Çürük gazlı
–Gazlı
–İç içe borulu
–Levhalı
–Hücreli
–Spiral
–Karıştırıcı
–Helezonlu
∆tm‗ 12-32 ‗ 20.39˚C
ln 12
32
αi = 6000kcal/m²h˚C (Su tarafında yüzeysel ısı iletimi)
Eş değer çap dg = 4F formülünden hesaplanır.
U
F ‗ π ( D² _ n.da²)‗ π (0.18 − 189.1.8².10-4)
4 2 4
F = 0,0935 m²
U = π.( D + n.da) +D = π. (0,3+189.0,018) +0,6=12,2m
2
dg = 4.0,0935 . 10³ = 30,6 mm
12,2
Ortalama çap akış hızlarını bulmak için yapıldı.
Su hızı için W = 0,2 m/ sn alınırsa , ortalama akışkan sıcaklığı 80˚C için
a2= 1540 kcal / m² h˚C elde edilir.
K katsayısı sıcaklık ve su hızına bağlı bir değerdir.
Ortalama çap Akış hızı verilirse K’ yı bulmak veya K verilirse ,
Su hızını bulmak için hesaplanır.
1 1
K = ————————— = ———————— = 1225,5 kcal/ m²h˚C
1 1 1 1
——— + ——— ——— + ———
α i αd 6000 1540
Saatte gecen ısı miktarı
Qh = k . F. Δ tm
=1225.5 x 50.5x 20.39=1.23x 106 kcal / h
π.17
F=π. dm .L .n = ——— .5 .189= 50.5m²
1000
Saatte gecen su miktarı
(Eşanjör gövdesi içerisinde su hızını kontrol için
ısıl güç ve sıcaklık yükselişi değerlerinden yararlanılır.)
Qh 1.236 x 106
Qh=m . c .Δt => m = ————— = ———————
C (90-70) 1x20
m =61500 kg /h
m 61500
Buna göre su hızı υ = ———— = ————————
f.δ.3600 0.0935x972x3600
=0,19m/sn
Saatte geçen buhar miktarının kontrolü
Q=m (h1 – h2)
Q
m= ————
(h1–h2)
h1–h2=(606.5–0.695.T)
102˚C için
h1–h2 =(606.5–0,695.102)
=535,6 kcal /kg
1.23x106
m= —————— =2296,5 kg/h buhar üretir.
535,6
Akışkan miktarının hesabı:
Q= m .c .Δt
Kaynar su için :
2.106
m1 =————— = 50000kg /h
40
sıcak su için
2.106
m2= ————— = 10000kg/h
20
W1(kaynar su için su hızı)
m1.4 5.(104)
W1= ——————— = ——————————
δ1.π.di² .n.3600 935.0,016².211.3600.π
130˚C İçin tablo
W1=0,35 m/sn
m.4 100000.4
W2= —————————— = —————————————
δ2.π (D²–n.da²).3600 972.π.(0.4²–211.0,018²).3600
W2=0,11m/sn
W1=0,3m/sn di = 16mm ve t =120˚C İçin
αi =3600kcal m²h˚C
W2=0,11m/sn dg=21,8 mm ve da=18mm
t=80˚C İçin
αd=1860kcal /m²h˚C ve
1
K= ———————— = 1226kcal/ m²h˚C bulunur.
1 1
——— + ———
3600 1860
ÖRNEK: Buharla beslenen eşanjörde güç kontrol hesabı;
Eşanjör:U borulu
Sıcak su:90/70˚C
Buhar basıncı :0,1kg/cm²
D = 600 mm
di / da =16/18
n=189
Eksenler arası mesafe 25 mm
L=5 m (ortalama boru uzunluğu
T=100 =102˚ C
Buhar tarafında yüzeysel ısı iletim
1000~ 6000 alınır.(Neticesinde K ٪ 10 değişir.)
Vize Sorusu75 P) Isı kaybı 300,000k cal /h olan bir tesis buharlı ısıtma sağlayacaktır.
Basınç 3 atü dür. Eşanşör boyu 3 m , ısı iletim katsayısı 850 kcal /hm² ˚C olduğuna göre
Eşanjörü boyutlandırınız ?
25.4.95
ÖRNEK:90/70 Sıcak su için yapılacak eşanjör 2.106 kcal / h gücünde ,kaynar su 150/110˚C
Ι borulu için ,
Isıtma boru çapı :di / da =16/18 mm
Eksenler arası mesafe t= 1,3 da
K= 1000 k cal / m² h ˚ C
Qh 2.106
F = ———— = ————— = 40,4m²
K .Δ tm 1000.49.5
Boru ısıtma yüzeyi F=π. dm. n L
16+18
dmortalama çap ) = ———— = 17 mm
2
L =3,5 m n =211 adet
17
F= π. ——— . 211. 3,5 =39 ,4 m²
1000
Aynı yüzeyinin hesaplanmasında boru sayısı ve bir boruya tekabül eden alana bağlı olarak
Altıgen alanından veya eşkenar üçgenin alanından bulunabilir.
Fa = 1,6 da ² bu durumda
FD yüzeyi =211x1.6 x 0,018²= 1095 x 10 m²
D = —— => D = 374 mm ~400 mm alınır.
1
K= ———————
1 ζ 1
—— + —— + ——
αi λ αd
δ
—— metal yüzeylerde ihmal edilebilir.
λ
1 1
——— ve ——— çıkış hızlarına göre tablodan bulunur.
αi αd
Projeden alınan hesaplar
Eş değer çap hesabı
4F n : boru sayısı (12 Adet)
dg = ——— da: boru çapı (21.3 mm)
U
π D² π 0,25²
F = ——— ( —— – n . da²) = —— ( ——— – 12 .0,0213)
4 2 4 2
=0,018 m²
D 0,25
U =π. ( —— + n . da ) = π ( ——— + 12.0,0213)
2 2
=1,463 m
4.F 4.0,018
dg= ——— = ———— = 0,051m
U 1,463
Sıcak su miktarı:
Q=68,000 kcal / h t3 =70 ˚C t4 = 90˚C
Q 68000
Mssu = ——— = ————— =3400kg/h
t3–t4 90–70
su hızı
Mssu 90+70
W2= —————————— ———— =80˚C ==>80˚C ye göre δ tablodan seçildi
3600 x δ. 80 x f 2 371,8
Kaynar sulu sistemde sıcaklıklar belirtilmediğinde giriş ve çıkış sıcaklık farkı 40˚C alınır.
Buhar kazanları :
Otomatik hava tahliye cihazi:
1.Seviye şişesi (Kazandaki su seviyesini
2.Su tağdiye cihazı: Kazanda su eksildiği zaman pompayı kumanda eder.Kazanda
su seviyesini otomatik olarak yapar.
3.Emniyet Ventili (Ağırlıklı):Kazandaki basıncı otomatik olarak kumanda eder.
4.Manometre
5.Prosestat :Basınca göre sıcaklığı otomatik olarak ayarlar , iki türlüdür.Alt ve üst
limiti olanlar ve sadece üst limiti olanlar vardır. İstediğimiz basınçta sıcaklık ayarı yapar.
Buharın gizli ısısından faydalanırız.1 kg buhar 540 kcal verir.
1 kg sıcak su 20 k cal ısı verir Q= m.c (90–70)= 20
P (atü) T(˚C) BASINÇ ATÜ T(˚C)
0 100
1 118,9 1,1 120
2 131,6 1,9 130
3 141,4 2,8 140
4 149,5
5 156,5 5,5 160
6 162,7 7,1 170
7 168,2 9,1 180
8 173,21
9 177,83 0,1 120,4
10 182,12
11 186,12
12 189,9
13 193,4
14 196,8
15 200
T=100 P ata =Pat + Patü
F1 = π.D (Ters)
8,89 = π .0,015
= 190,65m
190.65
n1 = ———— = 64 Adet
3
F2= π. D .
15,66= π x 0,015.ЄL
= 332,5 m
n2 = ———— = 110,8m = 112 adet (U borulu olduğu için tek olmaz)
3
n1 = 32 boy boru
n2 = 56 boy boru
Buharlı Sistem:
Buharla ısı iletimi çok zayıftır.Buhar gaz olduğu içn ısıyı iyi iletmez,Katsayısı çok düşük.
Kaynar sulu sistem:
Kaynar sulu sistemde sıvı yüzeyi yaladığı için iyi ısı transferi olur.
(Kaynar sulu sistemle, buharlı sistem arsında neden bu kadar fark çıktı ?)
Buharlı Akışkanlarda Debi:
Q=m ( hb – hk )
Q Q
m = –––––— = ———— bir kg akışkan bu kadar ısı verir.
hb –hk 540
350000
m = ————— = 648,15 kg /h
540
Kaynar sulu Sistemde Debi:
Q 350,000
m2= —— = ————— =11,666 ton / h
Δt 30
(c’ si çok küçük olduğu için direkt olarak aldık)
d = 15 mm DİKKAT=Q.R
D= 1,5xd=22,5mm 25kg /mm² =2500kg/cm²
R=22,5x6=135x2=270 çap
10x 270
S = ———————— + 1=2,26 mm
2500.0,7-10.0,5
Ayna saç kalınlığı =5x 2,5 =7,5 mm
Bombe saç kalınlığı = 5-1 =3+1=4mm
Taşıma kolonu kalınlığı =5x2=3x2 =6mm
Boruların yerleştirilmesi:
28.03.1995
ÖRNEK=
Isı kaybı 350000 kcal /h olan binaya kurulacak eşanjör sisteminin projesi hazırlanacak
Ve montaj resmi çizilecektir. Buna göre K =1000/m²h˚C iken
a.) 140- 110 kaynar sulu sistemden beslendiğine göre
b.) alçak basınçlı buharlı sistemden beslendiğine göre (107˚C) projelendirmeyi yapınız, yerleştirme planını çiziniz ?
Kabul edilecek değerler
- Eşanjörün uzunluğu (3m)
- Isıtıcı boru çapı ½’’ dikişsiz çelik boru
- Borular arası mesafe (½d)
- U borulu
- Sökülebilir sistem
- Ters akım
- Basınç 10 atü
- Kirlenme faktörü (0,15 )
Q = K x F Δ tm
Q
F = ———— x (1+R) ===>(kirlenme faktörü, paslanma )
K . Δtm
50-40 17-37
Δtm1= ———— =-14,81˚C Δtm2 = ————— =25,72
50 17
ln —— ln ——
40 37
350000 350000
F= ————— (1,15) F2= ————— (1,15)
1000.44.8 1000.25,7
F1=8,38m² F2=15,6m²
Silindirik kaplara çevresel basınç silindire bir şey yapamaz ,bütün yük kaynaklara
ve bombeye gelir.
Bombenin yapılabilmesi için 3 noktanın bilinmesi gerekir.
1. Bombenin başlangıç çapı
2. bombenin orta çapı
3. bombenin yüksekliği
- saç kalınlığı
- silindir saçı
- bombe saçı
Basınçlı Kaplar (TSE) şartlarında ;
-Bağlantı (flanş çapları diğer hesaplara bağlı olarak bulunur.)
-Yalıtım kalınlığı 7-10cm
-Taşıma kulakları (saç kalınlığı x2 alınabilir.)
- Ayna kalınlığı 5x 2,5 alınabilir.
P. R
S = ————— + e
f.z -0,5.p
s=Gövde et kalınlığı
p=Konstrüksiyon basıncı (max işletme basıncı)
f=Malzeme gerilimi (25-37 kg mm²)
z=Kaynak faktörü (0,6~0,8)
e=Korozyon ilavesi
R=Eşanjör çapı
C. Boru cinsine göre ;
1.Çelik borulu
2.Bakır borulu
Siyah borular (Dikişli ,Dikişsiz)
D.Boruların değiştirilebilirliğine göre;
-değişebilir boru demeti
-sabit boru demeti
E.Boru şekline göre
-Ι borulu
-R borulu
Çapraz akışlı ısı değiştiricisinin iki kanal ortasına bağlanması
ÖRNEK:
Özgül ağırlı :1100kg /m³
Özgül ısısı c:0,727 k cal/kg˚C olan bir akışkan debisi 3m³ / h ile eşanjörden geçerken 120˚C den 50˚C ‘ ye soğuyor. Soğuk akışkan tag=10˚C ve 10m³/h debidedir.
Aynı ve ters akımlı olması halinde ;
F=?
k = 1000 kcal /m²h˚C
ÇÖZÜM :
Verilen ısı = Alınan ısı
Q=m1.c1.Δt1 =m2.c2.Δt2
m1= 3x1100=3300 kg/h
3300kg/h x 0,727 kcal /kg˚C. (120-50)=10000.1.(x-10)
167937=1000(x-10)
x=26,8˚C
(120-10)-(50-26,8)
Q=k.F .Δtm Δtm = ————————— =55˚C
110
ln ——
23,2
167937=1000xFx55
F=3m²
Q=k .F.Δtm
93,2-40
Δtm= ———— Δtm=65˚C
93,2
ln ———
40
167937=1000.F.65
F=2,6,m²(ters akımlı)
Q 150000
F= ———— = ———— = 4 m²
K. Δtm 850x44
Eşanjör boyu ve boru çapının ve adedinin bulunması
Boru çapı R=15mm(½’’)
F=ЄL . π. 0,015
85
ЄL=85m Adet (n)= —— = ——— = 29 Adet
3 3
veya
2π.n.l.n=4
π.D.L.n=4 ===> π 2.0,0015.3.n=4 n= 29 Adet
14.03.1995
Çürük gaz ısı değiştiricileri:
Sıcak gazların boruların içinden aktığı ve boruların etrafında kaynar su bulunan değiştirici tipidir.
Gaz ısıtıcı
Kanatlı boruların içinden su buharı veya sıcak su geçer.Kanatları yalayarak geçen gaz ısınarak çıkar.
EŞANJÖR (ISI DEGİŞTİRİCİLERİ) çeşitleri
A.Sıcak ve soğuk akışkanın Akış yönüne göre:
1.Paralel akışlı
2.Ters akışlı
3.Çapraz akışlı
B.Akışkan cinsine göre (ısıtıcı soğuyan esas alınır.)
1.Buharlı
2.Kaynar sulu
3.Sıcak sulu
Q1=Q2 ısılar eşit (kayıpsız)
dQ=F.k.dQtm
Δt sabit olmayıp yüzey boyunca değişir.
Q=k.F.Δtm
Δtm-Δtç
Δtm= ————
Δtg
ln ———
Δtç
Paralel Akımlı
Δtg= t1g- t2g
Δtç= t1ç- t2ç
Buharın sıcaklığını buharın basıncını ayarlar. Giriş çıkış sıcaklığında fark olmaz.
Örnek:
Q=150.000kcal/h
t1g=140˚C
t1ç=110˚C
t2g=70˚C
t2ç=90˚C
K=850kcal/m²h˚C
F=?
Q=K.F.Δtm
50-40
Δtm= ———— = 44˚C
50
ln——
40
isi-deitir601462132_doc
|
Sayfalar:
[1] |
|