astırmaadamı ÜyePuan: 418 | Gönderilme Tarihi: 07 Aralık 2011 23:02:19
Müslüman Mucitler ve İcatları?
İnsanların zihninde bütün icatları hep batılıların yaptığına dair bir inanış oluşturuldu. Gerçek öyle değil. İşte müslüman mucitler.
18 Mayıs 2008 / 16:06
Tarihin tozlu raflarında kalmış gün yüzüne çıkmamış birçok fikir ve icadın insanlık tarafından bilinmediğinden yola çıkan Prof. Dr. Salim El-Hassani, akademik olarak gerçekleştirdiği uzun çalışmaların ardından, 1001 Buluş projesini hayata geçirdi.
Proje, Batının ‘karanlık çağlar’ olarak nitelediği ortaçağda bilim ve teknolojinin olmadığına dair yanlış bir yargıdan hareketle oluşturuldu. Bu düşünceyi ortadan kaldırmak, müslümanların bilim ve teknolojiye nasıl katkıda bulunduklarını anlatmak için, Müslümanların yaptığı icatlar biraraya getirildi. Bu icatların örnekleri, hikayeleri 2007 yılında İngiltere’de Glasgow Bilim Merkezi’nde sergilendi. ‘Müslüman Mirasını Keşfet’ ismi verilen sergide binlerce eser yer aldı. Sergi bütün dünyanın ilgisini çekti ve medyada yer aldı. The Guardian, geniş yer ayırdığı bu sergi için ‘İslam uygarlığının Batı dünyasına yaptığı büyük tarihsel katkılar artık görmezden gelinemez.’ yorumunu yaptı. 1001 Buluş projesi, özellikle astronomi alanında müslümanların dünya bilim hayatına çok önemli katkıları gözler önüne seriyor.
9. yüzyılda yaşamış olan El Battani’nin Kopernik’e yol gösterdiği, trigonometrinin ilk mimarlarından olduğu ifade ediliyor. Yine 9. yüzyılda yaşamış olan Cabir İbni Hayyan’ın kimya biliminin kurucularından olduğu ve kendine ait bir labratuarda yaptığı kimyasal çalışmalar ve deneyler gözler önüne seriliyor. 10. yüzyılda yaşamış olan Gökbilimci Abdurrahman El Sufi, galaksimizin dışında bir galaksi olduğunu ilk keşfeden kişi olarak anlatılıyor. 12. yüzyılda yaşamış coğrafyacı El-İdrisi’nin 70 haritayı içeren ‘The Book of Roger’ diye bilinen atlası insanlığa hediye ettiğinden bahsediliyor. Bunlara benzer pek çok icat 1001 icat projesiyle dünyaya tanıtılıyor. Proje, üç binden fazla akademik yayının taranması, bunlardan belgelerin ve resimlerin seçilmesiyle oluşturulmuş.
1001 İcat belgesel oldu
Prof. Dr. Salim El Hassani’nin başkanlığını yaptığı Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı çeşitli ülkelerden birçok akademisyenin katılımıyla hazırladığı 1001 Inventıon (1001 İcat) kitabı içeriği ve tüm detaylarıyla Hilal Tv ekranlarında bir belgesel formatında da Türk izleyiciyle buluşuyor. Müslümanların tarih boyunca başta eğitim, şehir, tıp, ticaret, astronomi, coğrafya olmak üzere günümüzdeki bilim ve teknolojinin alt yapısını oluşturan birbirinden ilginç icatları ve parlak fikirleri gerçekleştirenler bu program ile meraklısına sunuluyor.Bir çok üniversiteden akademisyenin, konuya dair araştırmaları, belgeleri ve yorumları ile katıldığı 1001 İcat belgeseli, her birinde farklı bir alanın ele alındığı yedi bölüm halinde hazırlanmış. Fatih Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Ceylan ve Doç. Dr. Salim Aydüz tarafından hazırlanan belgesel Hilal tv’de Pazar günleri saat 17:00, salı günü de 17:30 da yayınlanıyor.
Bazı Müslüman mucitler ve icatları
İbni Yunus:(?-1009) Galile’den önce sarkacı buldu.
İbnünnefis:(1210-1288) Küçük kan dolaşımını bulan ünlü İslam alimi.
İbrahim Efendi:(18.yüzyıl)Osmanlılarda ilk denizaltıyı yapan mühendis.
Akşemseddin:(1389-1459) Pasteur’den önce mikrobu bulan ilk bilim adamı.
Ammar: (11.yüzyıl) İlk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan bilim adamı.
Battani:(858-929) Dünyanın en meşhur 20 astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin.
Cabir Bin Eflah:(12. yüzyıl) Çubuklu güneş saatini bulan bilim adamı.
Cahiz:(776-869) Zooloji İlminin öncülerinden. Hayvan gübresinden amonyak elde etti.
Cezeri:(1136-1206) İlk sistem mühendisi, sibernetikçi, elektronikçi ve bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak İngiliz matematikçi Charles Babbage olarak bilinir.
Demiri:(1349-1405) ilk zooloji ansiklopedisini yazan alim.
Ebu’l Vefa:(940-998) Matematik ve Astronomi bilginidir, trigonometriye; tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.
Ebu Maşer:(785 - 886) Med-Cezir olayını (gel-git) ilk keşfeden bilgin.
Gıyasüddin Cemşid:(?-1429) Ondalık kesir sistemini bulan Cemşid aynı zamanda cebir ve astronomi alimi.
Harizmi: (780 - 850 ) İlk cebir kitabını yazan ve batıya cebiri öğreten kişidir. Adı algoritmaya isim olurken, rakamları Avrupa’ ya öğreten kişi olarak tanınır.
İbni Cessar:(?- 1009) Cüzzam hastalığının sebeb ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman tabip.
İbni Fazıl:(73 -805) 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezir.
İbni Havkal:(10. yüzyıl) 10 asır önce ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan alim.
İbni Karaka:(?- 1100) Dokuzyüz yıl önce torna tezgahı yapan bilgin.
İstahri:(10. yüzyıl) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgin.
Kadızade Rumi:(1337-1430) Osmanlının ve Türklerin ilk astronomudur.
Kambur Vesim:(?- 1761) Verem mikrobunu Robert Koch’dan 150 sene önce keşfeden ünlü doktor.
Kazvini:(1203-1283) Ortaçağın Herodot’u Müslümanların Plinius’u , astronom ve coğrafyacı bilgin.
|