webmaster28 ÜyePuan: 1100 | Gönderilme Tarihi: 15 Kasım 2010 22:07:58
İnternet üzerinden alışveriş yapmak korkulacak bir şey değil. Online alışverişin inceliklerini bilmeniz yeterli.
K alabalık, park yeri sorunu, yılışık satış danışmanları, aradığınız her şeyi aynı mağazada bulamama… Alışveriş problemleri elbette bunlarla sınırlı değil ama biz kısa keselim. Aslında tüm bu sorunları tarihe gömecek, koltuğunuzdan kalkmadan istediğiniz her şeyi alabilmenizi sağlayan bir yöntem var: alışveriş siteleri. Ülkemizde de hızla yaygınlaşan ve son derece kaliteli hizmet veren alışveriş siteleri sayesinde arkadaşımıza hediye seçebiliyor, tatil rezervasyonumuzu yaptırabiliyor, hatta pazar alışverişimizi bile internet üzerinden yapabiliyoruz.
Tabii online alışveriş yapmanın da bazı incelikleri var. Önünüze gelen her siteye kredi kartı bilgilerinizi teslim ederseniz umulmadık faturalarla karşılaşabilirsiniz. Öncelikle, sitenin gerçek bir firmaya ait olduğundan emin olmadan hiçbir işlem yapmamalısınız. Sitenin kendine ait bir alan adı var mı? Firmanın posta adresi ve müşteri hizmetlerinin telefon numarası belirtilmiş mi? Alışveriş yapacağınız site bedava bir web alanı üzerinden hizmet veriyorsa, bedava olarak alınmış bir e-posta adresi veya cep telefonu belirtilmişte o siteye temkinli yaklaşmanızda fayda var.
Alışverişin incelikleri
Ayrıca, kredi kartı gibi önemli bilgilerinizi girmeden önce güvenli bir sunucuya yönlendirilmiş olmalısınız. Güvenli sayfaların adresleri ‘http://’ yerine ‘https://’ ile başlar. Tarayıcınızın sağ alt köşesinde belirecek bir kilit simgesi sayesinde de güvenli bir sayfada olduğunuzu anlayabilirsiniz. Güvenli sayfalara girdiğiniz veriler şifrelenerek sunucuya gönderilir, böylece araya bir saldırgan sızsa bile bu verileri okuyamaz.Alışveriş siteleri çeşitli ödeme seçenekleri sunarlar. Kredi kartı, banka havalesi ve kapıda ödeme en çok kullanılan yöntemler olmakla birlikte, en çok ilk iki yöntem tercih edilir. Bazı siteler havaleyle yapılan ödemelere indirim uygulamakta ve belli kredi kartlarına taksitlendirme yapabilmektedir. Kredi kartlarına taksit yapabilen bir sitenin büyük ihtimalle kendini kanıtlamış, güvenilir bir site olacağını hatırlatmalıyız. Tabii bu kural her site için geçerli olmayabilir.Kredi kartı bilgilerinizi girerken kart numarası ve son kullanma tarihinin yanı sıra kartınızın CVC2 kodu istenebilir. Bu kod, kartınızın arkasında yer alan üç basamaklı bir güvenlik kodudur. Kartınızda böyle bir kod yoksa o kartla alışveriş yapamazsınız. Öte yandan, bizim tavsiyemiz gerçek kredi kartınız yerine mümkünse ‘sanal kart’ kullanmanızdır. Sanal kartlarla ilgili bilgiyi bu sayfadaki kutuda bulabilirsiniz.
İnternetten alışveriş yapıyorsanız kredi kartı ekstrelerinizi dikkatle kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir hatayla karşılaşırsanız önce hatanın sahibi olan firmaya, sorunu çözemiyorsanız bankanıza başvurun. Size memnuniyetle yardımcı olacaklardır.
Sipariş numaranızı saklayın
İnternet üzerinden bir şey satın aldığınızda, siparişinizi takip edebilmeniz için size bir referans numarası verilir. Bu numara büyük ihtimalle e-posta adresinize gönderilir ve sitedeki hesap sayfanızda da saklanır. Ama her ihtimale karşı numarayı bir yere not almanız yararlı olacaktır. Siparişinizi büyük ihtimalle sorunsuz olarak alacaksınız ama herhangi bir sorunla karşılaşırsanız müşteri temsilcisine bu numarayı bildirmeniz gerekebilir.
Sanal kredi kartları
Türkiye’de hizmet veren pek çok banka, internetten ve telefonla güvenli alışveriş yapabilmeniz için ‘sanal kredi kartı’ hizmeti sunarlar. Bu hizmet büyük ihtimalle ücretsizdir ama sanal kart sahibi olmak için ek bir başvuru yapmanız gerekebilir. Bu konuyu bankanıza danışmanız gerekiyor. Sanal kartların en belirgin özelliği, gerçek kredi kartınıza bağlı olarak çalışmaları ama tamamen farklı bir numara, son kullanma tarihi ve güvenlik koduna sahip olmalarıdır. Bu kartların fiziksel bir kopyası yoktur, kart bilgileri size yazılı olarak verilir. Sanal kartın bakiyesi normal zamanlarda 0’dır. Yani siz bir limit belirleyene kadar o kartla alışveriş yapılamaz. Bu da kart bilgilerinizin çalınması veya fazla para çekilmesi riskini ortadan kaldırır. Sanal kartınızla alışveriş yapmak istediğinizde, online bankacılık sitenize girerek kartınız için yeni bir limit belirlemeniz, alışveriş tamamlandıktan sonra da limiti sıfırlamanız yeterlidir.
PCnet öneriyor!
PCnet editörleri, aşağıdaki genel amaçlı alışveriş sitelerinden güvenle alışveriş yaptılar. Bu siteler Türkiye’nin en büyük online mağazaları olduğundan, ilk defa internetten alışveriş yapacaksanız bu sitelerle başlamanızı öneririz.
* www.hepsiburada.com
* www.ideefixe.com
* www.bidolu.com
* www.estore.com.tr
* www.kangurum.com.tr
Hepsi Burada!
İstediğiniz kitabı, CD’yi ya da hediyelik eşyayı indirimli satın almak hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Hepsiburada.com, internetten alışveriş denince akla gelen ilk Türkçe sitelerden biri. Günde yaklaşık 1000 sipariş alan bu büyük online mağazanın ürün portföyünde 50.000 civarında ürün bulunuyor. Türkiye’nin en kapsamlı alışveriş sitelerinden biri olan hepsiburada.com’u biz PCnet editörleri de sık sık kullanıyoruz. Bu nedenle, üzerinde açıklama yapılacak örnek bir alışveriş sitesi olarak Hepsi Burada’yı seçtik. Elbette bu, daha başka güvenli ve kaliteli siteler olmadığı anlamına gelmiyor. İnternetten alışveriş konusunda deneyiminiz yoksa, ilk alışverişinizin için önerdiğimiz sitelerin bir listesini aşağıda bulabilirsiniz.Pek çok alışveriş sitesinde olduğu gibi hepsiburada.com’da da sitenin üst kısmındaki sekmeleri kullanarak mağazalar arasında gezinebiliyorsunuz. Soldaki arama kutusunu kullanarak istediğiniz ürünlere kısa yoldan ulaşmanız da mümkün. Müşteri hizmetleri bölümü, kayıtlı bilgilerinizi ve eski siparişlerinizin kayıtlarını tutuyor.Hepsiburada.com’un güzel bir özelliği de seçtiğiniz ürünler piyasaya sunulduğunda veya indirime girdiğinde size e-posta ve SMS yoluyla ücretsiz olarak haber verebilmesi. Ürün sayfalarında o ürünün resmini görebiliyor, detaylı bilgilerini öğrenebiliyor ve ürünü kullanan kişilerin yorumlarını okuyabiliyorsunuz.Hepsiburada.com pek çok kredi kartına taksit yapabiliyor ve havale yoluyla ödeme kabul ediyor. Her iki yöntemle de yaptığımız alışverişlerde herhangi bir problemle karşılaşmadık. Sabit kargo ücreti yerine paketinize uygun, indirimli kargo ücretini hesaplaması da hepsiburada.com’un önemli bir artısı.Ayrıca hepsiburada.com’dan yaptığınız alışverişlerle puan toplayıp indirim kuponu kazanabiliyorsunuz. Ama bu sistem öyle bir düzenlenmiş ki, kazandığınız puanları harcayabilmeniz neredeyse imkansız. Bu da hepsiburada.com’un küçük bir dezavantajı olarak gözümüze çarpıyor. İkinci el alışveriş
Açık artırma sitesi GittiGiyor’da ucuz ürünler bulabilirsiniz.
Mağazalarda kolaylıkla bulamayacağınız, özel bir ürün arıyorsanız ya da ikinci el bir ürün sizi tatmin edecekse GittiGidiyor sizin için iyi bir seçenek olabilir. Türkiye’nin en büyük açık artırma sitelerinden biri olan www.gittigidiyor.com’da hem ikinci el hem de sıfır ürünler bulmanız mümkün. Site, antikalardan elektronik eşyalara, koleksiyon ürünlerinden eski dergilere kadar geniş bir yelpazeye sahip. Elbette böyle bir siteden alacağınız ürünün garantisi yok. Tertemiz bir ürünü çok ucuza alabileceğiniz gibi çöpe gidecek bir ürüne paranızı yatırıyor da olabilirsiniz. Her zaman dikkatli olmanızda yarar var.Bir ürüne teklif verebilmek için siteye kaydolmanız gerekiyor. GittiGidiyor’un ‘otomatik artırma’ özelliği, sizin belirlediğiniz maksimum fiyata kadar otomatik olarak teklif verebilir. HemenAL düğmesini kullanarak, ürünü satıcının belirlediği maksimum fiyattan hemen alabilmeniz de mümkün. En iyi teklifi vererek kazandığınız bir ürünü almak zorundasınız, bu nedenle teklif verirken iyi düşünün.
GittiGidiyor’un puanlama sistemi, ödeme yapmayan kullanıcıların mimlenmesini ve gerek alış gerekse satışlarını başarıyla tamamlayan kullanıcıların öne çıkarılmasını sağlar. Bu nedenle alışveriş yapacağınız kişinin puanına da dikkat etmelisiniz. GittiGidiyor’un ‘güvenli ticaret döngüsü’ alışverişlerin güvenle tamamlanmasını sağlar. Bu yöntemde, alıcı parayı bir havuz hesabına yatırır ve ürünü sorunsuz olarak teslim aldığında, para GittiGidiyor tarafından satıcıya aktarılır.
Almakla kalmayın, satın
Elbette GittiGidiyor’u elinizden çıkarmak istediğiniz ürünleri satmak için de kullanabilirsiniz. Bunun için ana sayfadaki satış linkine tıkladıktan sonra ürününüze en uygun kategoriyi seçmeniz yeterli. İlk ürününüzü eklemeden önce yasaklı ürünleri ve listeleme kurallarını incelemeyi unutmayın. Satacağınız ürünün dikkat çekmesini istiyorsanız vitrin, katalog, kalın yazı gibi ücretli özellikleri seçebilirsiniz. Ürünün satılması halinde GittiGidiyor’un %10 komisyon alacağını da belirtmeliyiz. Ürün başlığını ve açıklamasını girdikten sonra başlangıç fiyatını, asgari satış fiyatını ve hemenAL fiyatını belirlemeniz yeterlidir. Ürün kısa süre içinde GiddiGidiyor tarafından onaylanacak ve tekliflere açık hale gelecektir.
Market alışverişiniz de internetten
Online alışveriş sitelerini sadece kitap ve CD değil fasulye de satıyor.
Online alışverişin en iyi yanlarından biri sizi mağazada dolaşma, diğer müşterileri rahatsız etmeden aradıklarını toplama ve kasa kuyruğunda bekleme derdinden kurtarmasıdır. Pek az insan elindeki arabayla süpermarketin dar koridorlarında dolaşmayı sever. İşte web tabanlı süpermarketlerin ortaya çıkış sebebi budur.Süpermarket tercihinizi belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Türkiye’de hizmet veren iki büyük sanal market var: Migros Sanal Market (online.migros.com.tr) ve Gima Sen-al Market (www.gima.com.tr). Market ürünlerinin taşınması kolay olmadığı için her iki sitenin de teslimat alanları kısıtlı. Şimdilik İstanbul ve Ankara dışında pek az il destekleniyor.Gima Sen-al Market, Gima mağazalarında kullanılan SuperCard’ı da destekleniyor. SuperCard sahibiyseniz kart numaranızı girerek önceden yaptığınız alışverişleri görebilir, sizin için önerilen ürünleri inceleyebilirsiniz. Sen-al Market’in kişiselleştirilebilme özelliği oldukça başarılı. Kendi tercihleriniz doğrultusunda bir indirim reyonu oluşturabiliyor, indirimlerden e-postayla haberdar olabiliyorsunuz. Migros Sanal Market’in daha statik bir çizgiye sahip olduğunu, bu bakımdan Gima’nın gerisinde kaldığını belirtelim.Aradığınız ürünü bulmak için, diğer alışveriş sitelerinde olduğu gibi kategorileri arasında dolaşıyorsunuz. Gima, çevirmeli bağlantı sahiplerini düşünerek resimleri kapatıp açma seçeneğini sunuyor ama biz herkesin alacağı ürünün resmini görmek isteyeceğini düşünüyoruz.Her iki sitede de kredi kartıyla ödemenin yanı sıra kapıda ödeme seçeneği mevcut. Ürünlerin teslim tarihini ve saatini, bölgesel kapasitelere göz atarak kendiniz belirliyorsunuz. Dağıtım araçlarının kapasitesi dolmamışsa genellikle birkaç saat içinde teslimat yapılabiliyor.
Migros için minimum sipariş tutarı 20 YTL iken Gima için 25 YTL. Ayrıca 75 YTL’nin altındaki siparişleriniz için 1,5 YTL nakliye bedeli ödemeniz gerekiyor.
Sahibinden satılık…
Kendisini ‘Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu’ olarak tanımlayan sahibinden.com’da hem ikinci el hem de kullanılmamış ürünler bulmanız mümkün. Sitedeki ilan yelpazesi oldukça geniş; ikinci el ürünlerin yanında çeşitli hizmetlere de yer verilmiş. Satmak istediğiniz ürünler için ücretsiz ilan da bırakabiliyorsunuz. Sahibinden.com’un GittiGidiyor’dan farkıysa açık artırma usulü yerine sabit bir fiyat belirleme usulünü benimsemiş olması. Açık artırmayı tercih edenler için sitede ayrı bir bölüm de mevcut.
Ayrıca sahibinden.com üzerinde kendi e-ticaret mağazanızı açarak altyapı ve teknoloji giderlerinden kurtulabilir, doğrudan satış yapmaya başlayabilirsiniz. Tabii sahibinden.com’da mağaza kiralamanın ücretli olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Kaynak : http://www.pcnet.com.tr/makaleler/2007/02/08/online-alisveris-rehberi/
|