Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

Hangsim Oyunu
diray67
Üye
diray67

Puan: 202

diray67 şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 18 Kasım 2010 10:02:53



Yaz aylarındayız ve özellikle tatile gidenler havada uçuşan paraşütleri, glider’ları gördükçe eminim ki oldukça özeniyorlardır. Zaten ülkemizde de bu tip sporlar hızla popüler hale gelmeye başladı. Artık TV reklamlarında bile yamaç paraşütü yar alıyor. Sözün kısası, bu incelemede son zamanlarda popülerliği artan bu spor dalıyla ilgili bir oyun var. Oyun, uçuş simülasyonlarından hoşlananlara bir yenilik, şimdiye kadar karmaşık kontrollar yüzünden hoşlanamayanlara da hoşlanabilecekleri bir çeşit olarak karşımıza çıkıyor.
Uçuş simülasyonu deyince birçok kişinin aklına savaş uçağı simülasyonları, pek azının aklına da MS Flight Simulator, Flight Unlimited ve Fly gibi uçak kullanmayı öğrendiğiniz ve pratik yaptığınız gerçek simülasyonlar gelir. Simülasyonlar neredeyse bilgisayarda oyun oynanmaya başladığından beri belli bir kitleyi hedef alıp ona göre hazırlanmakta. Savaş isteyenlere savaş, uçmak isteyenlere saf simülatör verip müşterilerini memnun etmeye çalışmaktalar. Oyunumuz ise bu ikisinden hem oldukça farklı hem de oldukça benzer. Amacı eğlence, ama eğlenceyi verirken eğitmek ve uçmanızı sağlamak (bunlar benim görüşlerim…).
Eğlenceli oyun dedik, oyuna başlamak ve uçmak da en az eğlenceli olduğu kadar basit. Tüm yapmanız gereken aracınızı/paraşütünüzü ve uçmak istediğiniz yeri seçmek. Sonra birdenbire kendinizi havada süzülüyor buluyorsunuz. Öğrenmeniz gereken karmaşık kontrollar yok. Başta sadece temel kontrolları öğrenmek yeterli.
Oyun tamamıyla Windows işletim sistemine uyumlu. Oyun sırasında veya haricen ulaşabileceğiniz ve oyunla ilgili temel bilgiler veren basit bir Windows Help dosyası bile var. Öğrenmesi ve uçması kolay araçlarımız neler peki? Oyunda toplam 7 değişik glider model kullanılmış:

* Spider: Bildiğimiz yamaç paraşütü, ancak oldukça profesyonel versiyonu.
* Eagle: Spider’ın pervane takılmışı.
* Hawk: Bildiğimiz düz planör.
* Sensor: Herkesin aşina olduğu ve genelde delta-fly adı verilen pervanesiz, sadece kanat ve pilotun tutunup kontrol sağladığı çubuklardan oluşan planör benzeri en basit uçuş aracı
* Storm: Genel olarak Sensor’ün aynı fakat daha büyük, kontrolu birazcık daha zor, ama daha yeteneklisi.
* Seagull: Storm’un çift pervane takılmış türü.
* Thunder: Tek motorlu, pilot koltuğu, çeşitli navigasyon cihazları ve pedalları bulunan ancak sensor, storm ve seagull’daki gibi hafif kanat malzemesinden kanatları olan araç. Pilot için bir kokpit yapsanız tek motorlu uçak olacak neredeyse.

Oyunda dümdüz uçmanın yanında eğlenceyi sağlayan birkaç değişik uçuş modu var. Tüm oyun türlerine kısaca bakacak olursak;

* Free Flight: Serbest uçuş; oyundaki toplam 7 değişik haritadan ve bu haritalardaki 1-2 değişik başlama alternatiflerinden birini seçip doğrudan uçmaya başlayabileceğiniz mod.
* Challenge: Bu mod aynı zamanda eğitim görevi de görüyor. Herhangi bir yarışma ortamı olmadan kendi kendinize değişik maceralar, hareketler vb. yaptığınız ilginç bir mod.
* Competition: Bu modda karşınızda mutlaka bir rakibiniz var. Yeterince kaldırma özelliği (sıcak hava akımı veya türbülans gibi) olmayan koşullarda paraşütle atlayış noktasından olabildiğince uzağa inmeye çalışma veya bir nehir yatağının bulunduğu vadinin bir ucundan diğerine en kısa sürede gitmeye çalışma gibi yarışmalara katılabiliyorsunuz.
* Fun Flight: Eğlence uçuşu. İşte savaş simülasyonu hayranları için düşünülmüş oyunun en eğlenceli kısmı. Buradakilerin en ilginç olanı roket takılı Seagull ile rakipleri düşürmeye çalıştığınız oyun.

Yukarıdaki seçeneklerden en fazla alt seçeneği olanlar Serbest uçuş ve Challenge modları, malesef Competition ve Fun Flight için çok fazla alt seçenek yok. Unutmadan hatırlatmakta yarar var. Oyun birçok uçuş simülasyonundaki (savaş simulasyonları hariç) bir özelliği aynen almış: slew mode. Yani uçağınızın/paraşütünüzün konumunu istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bu da oyunu öğrenme aşamasında daha zevkli ve sorunsuz hale getiriyor.
Hafif hava araçları için temel olan kural, türbülans, sıcak havanın yukarıya doğru yer değiştirmesi, yatay hava akımları vb. doğal hava akımlarından yararlanmaktır. Elbette bu tip akımları bulabileceğiniz yer bir ova olmadığı ve bir sürat teknesine bağlı olarak para-sailing de yapmadığımıza göre, uçurduğumuz alet de bir yamaç paraşütü olunca uçmak için doğal olarak bir yamaca ihtiyacınız var demektir. İşte oyun bu tip yeryüzü şekillerini ve bu şekiller etrafında oluşan mikro akımlar dahil tüm doğal hava akımlarını oldukça başarılı simüle etmiş. Oyun sırasında meteorolojik koşullar, bulutlar ve uçuş saatini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz (oyunun bu yönleri bana sürekli olarak MS Flight Simulator’ı - MSFS hatırlattı durdu).
Oyunun teknik olarak kısa bir değerlendirmesini yapmak yararlı olacaktır. Bu tip simülasyonlarda oyunun gerçeklik değeri grafik olarak da ölçülmeli. Yine MSFS gündeme geldi. O oyunu bilenler gerçek yeryüzü şekillerinin resimlerinin oyuna aktarıldığını iyi bilirler. Hangsim ise bu kadar başarılı değil malesef. 7 değişik haritanın belli yüksekliklerden alınmış farklı boyutlardaki bitmap’leriyle yeryüzü kaplamasını hazırlıyor ve sahil şeridi gibi haritalarda arka arkaya, yan yana koyarak geniş alan izlenimi vermeye çalışıyor. Bana oyunun grafik olarak en zayıf yönü bu gibi geldi.
Diğer taraftan oyun tamamıyla Windows destekli bir arayüz kullandığından (MSFS gibi), grafik kartınızın özelliklerine de bağlı olarak, 640×480′den 1280×1024′e kadar çözünürlüklerde ve 16 ile 32 bit gibi renk derinliklerinde çalışıyor. Ve tüm seçim, makinasının özelliklerine bağlı olarak oyuncuya bırakılıyor (Diablo II’nin bile bu kadar seçeneği yok
Oyunun sabit diskte kapladığı yer (yaklaşık 200 Mb) düşünülecek olursa kurulumu da o kadar çabuk ve sorunsuz gerçekleşiyor. Oyun sırasında karşınıza çıkan menüler ve arayüz çok sade ve kullanımı oldukça basit ve anlaşılır. Uçuş sırasında ise yine MSFS gibi istediğiniz anda ulaşabildiğiniz bir in-flight menu var. Bu menüden neredeyse arayüz menülerinden yapabildiğiniz çoğu şeyi - hatta da daha fazlasını - yapabiliyorsunuz. Oyunda kontrol için sisteminizde tanımlı bir oyun kontrol birimini (joystick, direksiyon gibi) kullanabildiğiniz gibi, isterseniz tüm kontorlları klavye veya mouse ile de gerçekleştirebiliyorsunuz. Kısacası oyun için arayüz ve kontrollar için “yeterli, ancak çok da iyi değil” diyebilirim.
Bu tip aktiviteler sırasında rüzgar veya küçük motorun sesi dışında birşey duymanız pek olası değil, en iyisi müzik dinlemek diyebilirsiniz. Ancak oyunda müzik yok! en iyisi takın bir CD ve onu dinleyin. Ses olarak duyabildiğiniz şeyleri de zaten söyledim.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; oyunun programcıları çok güzel ve farklı bir konuya el atmışlar ve oldukça başarılı olmuşlar. Oyundaki tüm uçuş modellerinin bu konuda deneyimli pilotlar tarafından test edilmiş ve onaylanmış olduğunu ayrıca hatırlatalım. Amacınız ne olursa olsun eğer uçmaktan hoşlanıyorsanız bu oyunu denemenizde yarar var, bolca hoş vakit geçirebilir uçuş tecrübenize hafif uçuş araçlarını da katmış olursunuz.

Alıntıdır: http://www.indirgen.com/Program-Tanitimlari/hangsim-oyun-inceleme.htmlBağlantı dışarı gidiyor
Bu içeriğin geçmişi:
18 Kasım 2010 10:56:21 tarihinde sendetiklat tarafından taşınmış.

1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 17:00:56