Üye ol
Şifremi unuttum | Onay kodum gelmedi
Yardım

Safari Photo Africa - Wild Earth Oyun İncelemesi
diray67
Üye
diray67

Puan: 202

diray67 şu anda çevrimdışı
Gönderilme Tarihi: 18 Kasım 2010 12:05:49

Duyduk duymadık “hocam ben anlamadım bir daha anlatır mısınız?” demeyin. Aslında Afrika’da ki vahşi doğaya gidip kendinizi tehlikeye atmanıza hiç gerek yok. Oturun bilgisayarınızın başına, çayınızı koyun, bir yudum alın ve Afrika’da tamamen tehlikesiz bir ortamda istediğiniz kadar hayvanı görün ve resmini çekin. Dünya hayvanları koruma derneği tarafından da benimsenen oyun’a bir de TrG gözüyle bakalım dedik. Bakalım Afrika ya giden mi daha çok bilir yoksa oynayan mı?..

İçimde kalan bazı düşüncelerimi de uygun gördüğüm bu ortamda söyleme ihtiyacı duydum müsaadenizle. Küresel ısınmanın yaşandığı şu yıllarda hep kendimizi düşünüyoruz. Aslında hiç fark etmedik ama biz kendimizi hiç düşünmüyoruz. Düşünseydik; fazla parfüm kullanmaz, egzozlarımıza filtre takar, fabrika bacalarına ve atık su borularına da aynı şeyi yapardık. Fransızların “Az banyo çok parfüm” lafı bizi bu duruma getirdi haberimiz yok. Hayvanlar özellikle… Onların ne ortamda yaşadıklarını, karınlarını nasıl doyurduklarını, nasıl korunduklarını merak eder dururuz ama, onlara asla canlı gözüyle bakamayız. Hayvanları hep insanların yardımcıları olan köleler gibi gördük. Öldürmekten, kullanmaktan, 3-5 kuruş para için eziyet çektirmekten hep zevk duyduk ve güldük. Küresel ısınmayla beraber yüz milyonlarca hayvanın evini terk etmeye başladığını biliyor musunuz? Hangi tarihte kim görmüş balinaların okyanuslardan kalkıp sığ sularda yüzdüğünü, kuşların artık göç etmediğini, kutup ayılarının kış uykusuna yatmadığını… 100 yıl sonra su seviyesi inanılmaz derecede yükselecek. Bir çoğumuz ben o zamana kadar yaşamam ne de olsa! diyor fakat geride bırakacağı çocuğunu torununu ailesini düşünmüyor. Bizler bilinçli gençler olarak zamanında atalarımızın yaptıklarını yapmayıp insana hayvana ve doğaya gereken saygıyı gösterelim. İnanın bana böylesi daha iyi ve daha güzel olacaktır. Unutmayın bu dünyada nefes alıyorsak bunu milyonlarca yaşındaki eşsiz doğamıza borçluyuz büyük oranda. Şimdi felsefiyi bir kenara atıp, ufak ama anlamlar ifade eden Safari Photo Africa Wild Earth’ı hep birlikte inceleyelim, eğlenelim ve öğrenelim.

Oyuna girdiğimizde bizi çok basit bir menü bekliyor, akabinde yine belki de görebileceğiniz en kolay oyun kontrolleriyle elimizde fotoğraf makinesi, salıyoruz kendimizi vahşi doğaya. Kamp alanında hava hafif esintili ve açık, fotoğraf çekmek için mükemmel bir ortam. İnsan bir başka diyarlara gitmiş gibi oluyor. Oyun içi menüden bahsedecek olursak ki sanıyorum iki satır sürecek: çünkü koca oyunda bir tane araç çubuğu, radar ve oyun kontrolleri var. Araç çubuğunda görevimiz, istenen ve çekilen fotoğraf sayısı ve hayvanların bize duydukları bir çeşit güven barı. Bu bar hayvanlara yaklaştıkça düşüyor. Kırmızı bölgeye geldiğinde ya hayvanlar sizden kaçıyor ya da saldırıyor. Oyun kontrollerinde ise kullanacağımız tuşlar. Radar da ise görevimizin hangi yönde olduğunu gösteriyor. Kontrollerin bu kadar basit ve anlaşılır olması oyundan çabuk sıkılmamızı engellediği gibi her yaşta kitlelere hitap ettiğini gösteriyor.

Hayvanların yanında sizden çiçek, hayvanların ayak izlerini ve bazen yaşadıkları yerleri de çekmeniz isteniyor. Ya da hepsini bir arada çeşitli kompozisyon şekillerinde. Evet, karıncayla çiçeğin aynı anda resmini istemişlerdi oyunun başında. Oyunda her zaman bize bir şeyler çekmemizi söyleyen iki tane de yarımcı elemanımız var bunlardan erkek olan Profesör James Connors ve bayan Valerie Deveraux bize yardım için hazırlar. James hayvanlar ve doğa hakkında bilgiler veriyor. Bayan Valerie Deveraux da bilgiler yanında oyun içi genel bilgiler veriyor. Ne tür resimlerin çekilmesi gerektiğini. Ya da o anda bir olay oluyor onun haberini iletiyor. Oyunun isminden ve deminden beri anlattığımdan anlayacağınız üzere oyunda sadece resim çekiyoruz. Başka yaptığımız hiçbir şey yok. Fakat bunun öyle çektim gitti usulüyle değil daha çok ağaçta otlanırken, su içerken, karnını doyururken ya da avlanırken vs. tarzında çekmemizi istiyorlar. Tabi ki bunlar sadece istenen görevler için. Bunun dışında istediğiniz kadar resmi istediğiniz yerde istediğiniz gibi çekersiniz. Yukarıda istenen şekilde dediğimde yanlış anlamayın. Resmini çekmemizi istedikleri hayvanın istediğimiz gibi resmini çekebiliriz bu konuda özgürüz. İlla ki karesi karesine resim çekmemiz gerekmiyor.
Geniş bir alanda olmamızdan mıdır bilinmez çok sade olmuş çevre. Çevreyle etkileşimin hiçbir şekilde olmadığı oyunda açık taş oyuklarının arasından bile geçemediğiniz oluyor. Sanırım görünmez bir engel var o yerde. Geniş çevrede belki oyuncuya çok açık alan rahat alan anlayışı sunmak istemişler fakat biraz süsleme kötü olmazdı. Sonuçta bu resimleri İstanbul’da parkta çekmiyoruz. Afrika’da çekiyoruz. Etrafta daha çok börtü böceğin ya da hayvanın olması hoş olurdu. Ancak bu çok sıkıntı yaratabilecek türden bir eksiklik değil.

Hayvanlardan bahsedecek olursak, oyunda 33 çeşit canlı var. Bunların 18′i büyük boyutlu ve yırtıcılar oluştururken kalan 15′i de börtü böcek dediğimiz ufak canlılar oluşturuyor. Gerçekmişçesine hareket eden hayvanları izlemek gerçekten büyük bir zevk. Ayrıca hayvanlar gerçeğine uygun birebir yapılmış. Hayvanlara ne kadar yanaşırsanız sizden o kadar ürküyorlar. Bir fili sürekli takip eder ve yanında durmaya çalışırsanız sizi kovalamaya başlıyor ya da bir zebraya aynı şekilde yanaşırsanız sizden kaçıyor. Bu şekilde ayarlanması hem mantıklı hem de zevkli. Fil’in beni sanki bir arenada boğaymışçasına beni kovalaması aklımda kalacak ilginç detaylardan biri bu oyun için. Karıncadan tutun aslana balıktan atmacaya kadar görmek isteyeceğimiz hayvanların hemen hemen tamamını gözlemleyebiliyoruz. Bir aslanın ya da çitanın avlanırken izlemek insanı heyecanlandırıyor. İşin en güzel kısmı da hayvanların birbirlerine duydukları sevgi. Bir yavru fili bir anne filin yanında resmini çekmek o kadar güzel ki. Doğanın kanunlarını öğrenmenin yanı sıra ne şekilde işlendiğini de görüyoruz oyunumuz sayesinde.
Seslere gelince, oyunda çok iyi bir seslendirme var desem şaşırır mısınız? Gerçekten diyorum. Sazlıkların içine girdiğimde rüzgarın sazlıklara vurmasıyla ve sazlıkların içindeki böceklerin seslendirilmesi mükemmel olmuş. Yine su sesi efekti aynı şekilde. Suda koştuğunuzda gerçekten koşuyormuş gibi su sesi geliyor. Hayvanların seslendirilmesi de gayet güzel. Genel olarak seslendirme gayet yerli yerinde, aslına bakarsanız neredeyse mükemmel diyebileceğimiz ayarda olmuş. Özellikle su üzerinde koştuğunda gerçekmişçesine insanı etkiliyor. Grafikler konusunda ne diyeceğimi bilemiyorum. Mükemmel olmasa da çok hoş grafikleri var oyunun. Canlılar üzerindeki dokular grafiklerin güzelliliğini bir kat daha arttırıyor. Çevre detayı her ne kadar az olsa da konulan her objenin grafiği özelle yapılmış sanıyorum. Grafiklerde geçer not alıyor benden. Şu günlerde bazı oyunlarda bile göremiyoruz bu denli grafikleri inanın bana. Her sistemde rahatlık kaldırabilecek bir oyun ayrıca. Düşük sistemlerde bile performanslı oynanabilen oyun güzel bir ekran kartı eşliğinde tam detayda enfes görüntüler de sergiliyor.

Genel olarak ister kendi başınıza ister ailenizle birlikte hem eğlenerek hem de öğrenerek oynayabileceğiniz bir oyun Safari Photo Africa Wild Earth. Sinirli olduğunuz anlarda bile oyuna girip bir iki fotoğraf çekmek ya da Afrika’nın o vahşi doğasında korkusuzca dolaşmak biraz rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Hayvanların gerçek doğada yaptıklarının hemen hemen aynısını yaptıkları bir oyun olmuş. Belki alıştığınız bir tarz değil sürekli ateşli silahların ve savaşın ortasında kalıyorken bu cennet nerden çıktı diyeceğiniz olacaktır. Fakat ateşli silahlardan ve savaşlardan sıkıldığımız şu aylarda bir nebze olsun bizi neşelendiriyor ve sakinleştiriyor… Hepinize iyi oyunlar.

Min. Sistem:
Windows 98-Vista, 1 Ghz CPU, 256 MB RAM, 32 MB DirectX uyumlu ekran kartı, 1 GB HDD Alanı

Alıntıdır: http://www.indirgen.com/Program-Tanitimlari/safari-photo-africa-wild-earth-oyun-inceleme.htmlBağlantı dışarı gidiyor

1.3.0
Kullanım Şartları - İletişim - Öner
29 Temmuz 2014 Salı 16:35:59