diray67 ÜyePuan: 202 | Gönderilme Tarihi: 18 Kasım 2010 10:01:19
Conan Doyle’yi belki pek çoğumuz tanımaz. Ama polisiye romanlarla arası iyi olan bir kitapsever Sherlock Holmes’un yaratıcısını nasıl unutabilir ki.
1887 yılında ilk icraatıyla Conan Doyle, Sherlock Holmes’in maceralarını anlatmaya-yayınlamaya- başladığında belkide bu kadar ünlü bir detektif yarattığının farkında değildi. Ama aradan geçen onca zamana rağmen hala bildiğimiz sayılı detektiflerdendir Sherlock Holmes. Garip yaşantısı ve olayları çözmede gösterdiğini garip metotlar ve ortamdaki zerre tozdan bir manalar çıkarabilecek bir kişiliktir. Olayları çözmek için hiçbir detayı atlamaz. Belki hatırlamanıza yardımcı olur ‘’ katil uşak’’ repliği de hep Sherlock Holmes’ün başının altından çıkmıştır. Kendisinin efsanevi bir dedektif olduğunu hatırlatarak oyunumuza bakalım.
Sherlock Holmes Nemesis aslında adventure türüne bağlı olanlar için yeni bir oyunda değil; daha önceki beş oyunun devam oyunu niteliğinde denilebilir. Diğerleri(Sherlock Holmes: Case Of The Rose Tattoo, Sherlock Holmes: The Case Of The Silver Earning ,Sherlock Holmes: The Mystery Of The Mumy ,Sherlock Holmes: The Avakened , Sherlock Holmes versus Arsene Lupin ) idi.
Bu sefer Sherlock Holmes’in derdi İngiltere’yle ilgili. Aslında önceden olduğu gibi Arsene Lupin derdimiz ama bu sefer yaptıkları ve yapacakları gerçekten boyundan büyük olsa da Sherlock Holmes gibi bir detektife Arsene Lupin gibi bir romantik hırsız çok dengeli gitmiş.
Oyunun açılış videosu yok. Aslında gaza getirici bir video ile oyuna başlamak daha güzel olurdu ama sadece yeni oyuna başladığımızdaki küçük diyalogdan oluşmuş klipler var ki bunlarda bence yetersiz olmuş. Oyundaki amacımız Fransız hırsız Arsene Lupin’in yapacaklarını engellemek ve bütün olayın gizemini aydınlatmak.
Oyun pek kolay sayılmaz bazı bulmacaları çözmek için aldığımız mektupları çok iyi analiz etmemiz gerek. Ayrıca çevreden topladığımız materyal ve kişilerle konuşmalarımızda bize bu yolda ilerlememize yardımcı olacak şeylerden. Açıkçası bir dedektifte olması gereken her şeye sahibiz hatta dostumuz Dr. Watson’a bile.
Adventure oyunlardaki klasik öğeler bu oyunda da sonuna kadar kullanılmış durumda. Bildiğimiz araştırma yap, bilgi topla, insanları sorgulara bulmacaları çöz tarzındaki oynayış tamamıyla oyunda mevcut öyle ki bulmacalardan bazılar gerçekten çok zor. Özellikle iyi bir İngilizceniz yoksa işiniz daha da zor çünkü topladığımız dokümanlardan bir sonuca ya da cevaplanması gereken sorulara ulaşmamız gerek bu sorulara cevap veremezsek kısır bir döngünün içinde sıkışıp kalıyoruz.
Oyunun oynayışı bildiğimiz gibi oraya git tıkla bunla konuş tıkla kapıya aç tıkla yani pek çok şeyi Mouse ile bitirdiğimiz tarzda. Oyun ekranında bize kolaylık sağlayan pek çok detayda düşünülmüş durumda örneğin topladığımız dokümanları ya da konuştuğumuz diyalogları gerekli tuşlara basarak önümüze serebiliyoruz. Aynı şekilde topladığımız belgeleri fotoğrafları da belli kısa yol tuşuna tıklayarak istediğimiz zaman yeniden gözden geçirebiliyoruz. Oyunda Sherlock Holmes’in kurgusal olarak yaşadığı meşhur Barker Street bile mevcut. Ayrıca belli yerlere gittikçe buralar haritamızda görünüyor ve gitmek istediğimiz yere tıklayarak sokaklarda zaman kaybetmeden kendimizi o mekânda bulabiliyoruz.
Oyunun Ana menüsü de pek özen gösterilmemiş liste şeklinde sıralanmış seçeneklerden oluşuyor.
Oyunun geneli kapalı mekânlarda süregeldiğinde açık alanlara gerekli özen gösterilmemiş. Yani sokaklarda bir ölü sessizliği ve tatsızlık ya da bir soğukluk var caddeler ve ortam tamamen zamanını yansıtsa da sokaklarda gezmek ve bir yerden bir yere gitmek insanı sıkabiliyor. Neyse ki böyle zamanlarda haritamız yardımımıza yetişiyor ve bizi istediğimiz yere bırakıveriyor. İç mekânların tasarımı ve dekorasyonu oldukça ilgi çekici gayet zevkli döşenmiş. Evlerin dizaynı 19.yy başlarında bir İngiliz evini aratmayacak türden. Çoğunlukla ortama göre değişiklik gösterse de bütün hepsi aynı sıradanlıktan devam ediyor. Değişik mekânlara girmek bize ve ruhumuza iyi geldiğinde oyunu süratle bitirmeye ve yeni yerler görmeye heveslenmiyoruz. Tabi saç baş yolduran bulmacalar çoğu zaman yolumuza taş koyuyor. Onun dışında yükleme ekranında yer alan kara kalem çizimler gayet güzel görünüyor.Karakter modellemeleri doyurucu olsa da yinede günümüz oyunları için hâlâ çağının gerisinde yer alıyor.
Oyundaki sesler ise pek başarılı sayılmaz. Karakterlerin sesleri gayet donuk ve cansız duruyor. Bazen heyecan ve öfke dolu sesler duymak istiyoruz ama hep o bayıcı ve sıkıcı konuşmalar devam ediyor. Bu yüzden diyaloglar pekiyi olmamış.Oyunun hoşuma giden yanlarında birisi müzikleri oldu. Belki bunda klasik müzik tutkumun da payı vardır ama yinede sakin ve rahat bir parça eşliğin de oyunu oynamak inanın insanı hiç yormuyor hatta sizi oyunda daha fazla bile tutuyor. İsterseniz ayarlardan müzik şiddetini arttırıp bu etkiyi daha fazla hissedebilirsiniz gerisi size kalmış. Ben bu ayarı sonuna kadar dayamıştım.
Ayrıca oyuna bağlanmanızı sağlayan en önemli faktörde tabi ki senaryo. Zaten bir adventure de senaryonun sönük kalması oyun için pekiyi olmayacağından Sherlock Holmes Nemesis size güzel bir macera sunuyor. Oynadıkça bunun farkına varıyorsunuz.
Genel olarak bakıldığında piyasada birkaç adventure oyununa alternatif olabilecek iyi bir yapım Sherlock Holmes Nemesis. Bu yüzden bu türe yakınlık duyanların arşivlerinde bulundurması gereken bir oyun. Ama sizi mest edecek pek çok özelliğe sahip değil bu yüzden daha iyisi çıkana kadar bu oyunla idare edebilir yâda Syberia gibi bir oyunu yeniden bilgisayarınıza kurabilirsiniz
Alıntıdır: http://www.indirgen.com/Program-Tanitimlari/sherlock-holmes-nemesis-oyun-inceleme.html
|