esnamarak Koordinatör | Gönderilme Tarihi: 24 Mayıs 2009 13:59:53
1-Seçim Alanını Sürükleme:
Herhangi bir çalışma üzerinde kare seçim aracı ile seçim yaparken boşluk(space) tuşuna basarsanız,seçim alanını istediğiniz yere sürükleyebilirsiniz.
2-Çalışmayı Ekranda Kaydırma:
CTRL tuşuna basılı tutarken,fare ile scroll(2 click tuşu arasında kalan kaydırma tuşu) tuşunu hareket ettirdiğinizde çalışmanızı sola ve sağa kaydırabilir,SHIFT tuşuna basarken aynı işlemi yaptığınızda çalışamanız yukarı ve aşağı kayacaktır..
3-Klavye ile Font Seçimi:
Yazdığınız yazı karakterini değiştirmek ve hızlı bir şekilde fontlarınız arasında gezinmek istiyorsanız,fare ile yazı seçim alanına bir kere tıklayın ve klavyenizin yön tuşlarını kullanatak hızlı bir biçimde istenilen yazı karakterine ulaşın.Hatta klavyeden fontunuzun baş harfini tıkladığınızda direkt o harfin ilk fontuna gidersiniz.
4-Scroll ile Görüntüyü Ayarlama:
ALT ve CTRL tuşuna basılı tutarken fare scrollu ile yukarı aşağı yaparsanız ekrandaki görüntü büyüyecek yada küçülecektir.
5-Font Büyüklüğünü Ayarlama:
Herkesin merak ettiği bir konu olan font büyüklüğünü klavyeden nasıl değiştireceğimizi anlatayım.Bu işlemi klavyenizin yön tuşları veya farenin scroll tuşu ile yapabilirsiniz.Font büyüklüğü seçtikten sonra eğer SHIFT tuşu ile scroll yaparsanız,fontunuz 10’ar 10’ar büyüyüp küçülecektir.Bunu ALT tuşu ile scroll yaparsanız,fontunuz 1’er 1’er büyüyüp küçülecektir.
6-Yüzde Yüz Büyültme:
Ekrandaki görüntüyü %100 e kısa yoldan getirmek için büyütme aracına(Zoom Toll) 2 kere tıklamanız yeterli olacaktır.
7-Layer Gruplarını Topluca Kapatıp/Açma:
Birden fazla ‘’layer’’ı bir grup altında topluyorsanız ve çalışanızda da bir çok grup var ise tüm bunları CTRL+ALT tuşuna basılı tutarak(Üçgen ikonuna tıklarsanız)bir anda daraltıp açabilirsiniz.
8-Katmanları Tek Hamlede Açıp Kapama:
Kapalı olan katmanları bir anda görünmesini istiyorsanız,farenizin sol düğemesinden eliniz çekmeden göz simgeleri üzerinde hızlıca ilerleyin.Bu işlemin tam terside katmanların tekrar kapanmasını sağlayacaktır.
9-Tek Tıklama İle Tüm Layerların Gizlenmesi/Açılması :
Bu işlemi yapabilmek için istediğiniz katmanın göz ikonu üzerine geldikten sonra ALT tuşuna basılı tutarak layeri seçin.Böylelikle sadece tıkladığınız layeri görebilirsiniz.
10-Layer Modları Arasında Hızlı Geçiş :
Seçili olan layerin rek modları arasındaki geçişini SHIFT+ALT tuşlarına basılı tutaak yön tuşları ile kolayca değiştirebilirsiniz.Ayrıca aynı tuş kombinasyonu basılı iken klavyeden baş harfine tıkladığınız moda gittiğinizi göreceksiniz.
11-Layer Kilitleme:
Bir katmanı iş alanınız içerisnde başka bir yere hareket etmesini engellemek için layer seçili iken sadece klavyeden slash ’’/’’ tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
12-Renk Kanallarını Seçmek:
Layerdaki renk kanallarını tek tek seçmek yada göstermek isterseniz,CTRL+1 (Red),CTRL+2 (Green),CTRL+3 (Blue) tuşlarına basın.Çalışma içinde eğer Alpha kanalı varsa bunu seçmek ve ya göstermek için CTRL+4 tuşuna basın.(CMYK renk modu için geçerlidir.)
13-Tab Tuşu ile Geçiş :
Tüm sekmeler arasında geçiş yapmak için tab tuşunu (Caps Look un üstündeki tuş)kullanın.Böylelikle çok daha hızlı bir şekilde ilerleyin.
14-İmleç Değiştirme:
Araç kutusundaki seçili herhangi bir uygulamanın imleç işaretini Caps Look tuşu ile yapabilirsiniz.
15-Araç Kutusundaki (ToolBar) Alt Sekmeler:
Araç kutusundaki alt sekmelere ulaşırken SHIFT tuşunu kullanın.SHIFT tuşunu basılı tutarken aracın kısayol tuşuna her bastığınızda bir alt özelliği seçeceksiniz.Örneğin ‘’B’’ kısayolu ile fırçamızı(brush) seçiyoruz.SHIFT+B ile ise bir alt aracı seçebiliyoruz.
16-Opaklık Değerini Ayarlama:
Herhangi bir katmanın opaklık/şeffaflık oranını kısayollar ile ayarlamak mümkün.Klavyenizin nümerik alanları size yardımcı olacaktır.Örneğin bulundğunuz layer üzerinde klavyenizde bulunan 4 tuşuna basarsanız,opacity değeri %40 olacaktır.
17-Layer Kopyalama:
Bir layeri kopyalamak istiyorsanız;CTRL+J ile tam üstünde çoğaltabilir.ALT+Yö tuşları ile birer adım kaydırarak kopyalayabilir,yada klavyenizden ALT tuşuna basaraklayeri sürükleyebilirsiniz.
18-Açık olan Tüm Layerların Tek Bir Katmanda Toplanması :
Çalışma içerisindeli açık olan(visible) tüm layerları tek bir layer olarak kopyalamak için ‘’CTRL+SHIFT+ALT+E’’ yapın.
19-Layer Boyama:
Seçili bir alan veya layeri boyamak için ‘’CTRL+BackSpace’’ arka plan rengi ile, ‘’ALT+BackSpace’’ ön plan rengi ile boyama yapmanızı sağlar.
20-Merkez Bazlı Büyütme:
Free Transform (CTRL+T) esnasında ,büyültme işlemini ‘’ALT+SHIFT’’ veya ‘’SHIFT’’ tuşlarına basarak yaparsanız nesne merkezden aynı orantılı şekilde büyüyüp veya küçülecektir.
21-EyeDropper ile Renk Alımı :
Damlalık ile renk seçimi yaparken ALT tuşuna basılı tutarsanız seçtiğiniz alanın rengi arka plan rengi olarak belirlenecektir.
22-Yeni Dosya Açmak ve Yaratmak:
Yeni bir dosya açmak için gri arka plana çift tıklamak, yeni bir dosya yaratmak için de gri arka plana CTRL ile tıklamak yeterli olacaktır.
23-Renkleri Sıfırlama:
Klavyeden ‘’D’’ tuşuna bastığınızda renk paleti default renkler olan siyah ve beyaz olarak değişecektir.Bunların yerlerini değiştirmek için ise sadece’’X’’ tuşuna basmalısınız.
24-Filtre Ayarları :
Renk,filtre vs. gibi ayar pencerelerinde eğer yapyığınız değişikleri başa almak istiyorsanız ALT tuşuna nasılı tutun.Penceredeki ‘’Cancel’’(iptal) tuşunun ‘’Reset’’ tuşu haline geldiğini göreceksiniz.
25-Daha Fazla Sayıda Geri Alma:
‘’CTRL+Z ‘’ ile bir kere geri alma işlemi sizin için yetersizse ‘’CTRL+ALT+Z’’ ile ayarlarınız dahilinde işlemlerinizi birçok kez geriye alabilirsiniz.
26-CMYK Renk Görüntüsü :
RGB renk modunda çalışıyor ve CMYK da renklerin nasıl gözüktüğünü merak ediyorsanız ‘’CTRL+Y’’ size yardım edecektir.
27-Özellikler Paneli:
Tüm kısayollarınızı ‘’CTRL+K’’ ile özellikler paneline ulaşarak düzenleyebilirsiniz
|